Unikátní Minikrajina Fifejdy je místem plný her, fantazie a dobrodružství

Dobrodružné údolí s úkryty a bunkry, sportovní kaňon, klouzací kopec, zídky na malování, jeskyně vnitroblok obytných domů u ulice Lechowiczova na sídlišti Fifejdy II se pyšní unikátním dětským hřištěm – Minikrajinou. Originální projekt je autorským dílem významného českého výtvarníka a vysokoškolského pedagoga Kurta Gebauera, které vznikalo v 70. a 80. letech 20. století.

Indiánské městečko, jak zlidověl název pro toto umělecké dílo, vznikalo v letech 1980-1985 za složitých urbanistických a ekonomických podmínek. V roce 1976 vypsala ostravská pobočka Českého fondu výtvarných umění soutěž na dětskou atrakci pro sídliště Fifejdy II. Soutěže se zúčastnil také akademický sochař Kurt Gebauer, který ovšem místo jedné prolézačky navrhl pro vnitřní dvůr panelového sídliště rozsáhlou krajinu s členitým terénem, mosty, údolími, amfiteátrem a hřišti. Projekt Minikrajiny se líbil nejen posuzující komisi, ale i investorovi. Autor návrhu Kurt Gebauer byl požádán o autorský dozor nad stavbou, tedy aby kontroloval, zda mezi domy vyrůstá skutečně to, co vytvaroval na modelu. Přestože se stavba Minikrajiny neobešla bez komplikací, podařilo se ji dokončit a v roce 1985 oficiálně otevřít veřejnosti.

Průběh rekonstrukce:

2020: Oprava mostních objektů; cena s DPH 485 tisíc. Výměna dvou mostních dřevěných objektů z dubového dřeva, které jsou součástí díla.

2023: Cena rekonstrukce 3,1 miliony Kč, byla provedena oprava a obnova stávajících parkových prvků: dřevěné sloupy na kopci, dřevěné trámové lavičky a amfiteátr. Zhotovitel: Ostravské městské lesy a zeleň.

2024: Dokončeno letos v srpnu. Náklady na rekonstrukci 3,4 mil. Kč. Předmětem opravy byly objekty: příchozí komunikace, dřevěný přístřešek s tunelem, dřevěné chajdy na kopci, dřevěná kruhová lavice, dřevěné posezení, tunely, sezení s ohništěm, pískoviště, výtvarné plastiky, výsadba stromu. Zhotovitel: Ostravské městské lesy a zeleň.

Plánované opravy 2025: Oprava díla „Minikrajina Fifejdy II“ – 2. etapa – část B předpokládaná cena díla s DPH 700 tisíc Kč. Jedná se o opravu kopce se stožárem, položený suchý strom, u travnatého hřiště nátěr branek, vyspravení cihlových sloupů u houpaček, vyspravení lanového kolotoče, doplnění infocedule.